Proč se stát veganem?

Pro zvířata, pro životní prostředí a pro lepší zdraví.
cows

Nejdříve se podívejme na etickou část. Jednoduše řečeno, lidé berou jiným cítícím bytostem život. Zvířata se nevzdají svého života, abychom si na nich mohli pochutnat – nedali nám souhlas, abychom je na jatkách zavraždili. A v 95% případů jsou zabita velmi brzy, ve volné přírodě by se dožila mnohokrát vyššího věku.

Například krávy by se mohli dožít věku přes dvacet let, ale na mléčných farmách jsou obvykle zastřeleny mezi třetím a čtvrtým rokem, když jejich produkce mléka klesne a už pro nás není dost „výhodná“. Skot na hovězích farmách je zabit ještě dříve.

Brojleři se dožijí šesti týdnů a jsou nuceni růst tak rychle, že neunesou vlastní váhu v době porážky. Ve volné přírodě by se dožili deseti let. Opakuji, šest týdnů a deset let!

Prasata jsou zabíjena, když dosáhnou určité váhy, obvykle je to mezi čtvrtým a šestým měsícem. Ve volné přírodě by se dožili patnácti let.

Druhý důvod proč přejít na veganství je dopad živočišné produkce na životní prostředí. Produkce masa a ostatních živočišných produktů je velmi náročná – od plodin a vody pro zvířata, po přepravu a ostatní záležitosti začleněné v procesu dostávání živočišných produktů z velkochovů na každý talíř. Ohromné množství plodin potřebných ke krmení zvířat významně přispívá k odlesňování, ztrátě přirozeného prostředí zvířat a vymírání druhů. Pro více informací navštivte naši sekci Veganství v číslech.

Dobře naplánovaná rostlinná strava má všechny důležité živiny – bílkoviny, železo, vápník a další esenciální vitamíny a minerály. Jediná látka, kterou je nutné doplňovat, je vitamín B12. Rostlinné potraviny nemají mnoho nasycených tuků, mají hodně vlákniny a jsou přímo nabité antioxidanty. Veganská strava může zastavit a dokonce obrátit průběh mnoha zdravotních problémů a chronických onemocnění jako jsou obezita, srdeční choroby, cukrovka a rakovina.

Přijďte nás navštívit! Rádi vám s čímkoli poradíme.

Veganství v číslech

Skoncovat s vykořisťováním zvířat není jediným důvod přechodu na veganskou stravu. Přesto pro mnohé zůstává tím hlavním faktorem v rozhodování, zda se veganem stát a následně jím také zůstat. Mluvíme o zhruba šedesáti miliardách zvířat zavražděných každý rok. To je nepředstavitelné číslo.

Ruku v ruce s nepodporováním zabíjení zvířat jdou i další výhody. Tak například nenáročnost veganství na životní prostředí. Zatímco celosvětová doprava je zodpovědná za 13% všech skleníkových plynů, živočišná produkce je zodpovědná za celých 18%! Zvířata také produkují metan – plyn čtyřicetkrát škodlivější pro naši planetu než oxid uhličitý. Na druhou stranu se ale rychleji dostává z atmosféry, takže jsou změny (oproti CO2 ) znatelné v podstatě ihned.

Co se týče spotřeby vody, ušetříte stejné množství, pokud si k obědu nedáte jeden hamburger, jako když se nebudete celé dva měsíce sprchovat! Masný a mléčný průmysl využívají třetinu našich zásob sladké vody. Nároky na půdu jsou rovněž ohromující – rostlinná strava jí potřebuje asi desetkrát méně než naše klasická západní. Krom toho je živočišná výroba zodpovědná za devadesát procent odlesňování Amazonie.

Pokud se chcete dozvědět více o pozitivním dopadu veganství na životní prostředí, doporučujeme shlédnout film Cowspiracy!

Naše vize

VEGANLAND, založený v roce 2015, nabízí jídlo, které je nejen chutné, ale také v souladu s morálními hodnotami. Máte u nás vždy záruku kvality, všechny naše dodavatelé známe a věříme jim. Naším cílem je umožnit každému přístup k skvělé a dostupné veganské stravě!

Společenská odpovědnost firem

Základem veganství je soucit. Jako obyvatelé Země bychom se měli snažit, aby se nám tu všem žilo co nejlépe. Zajímáme se o životní prostředí a kromě blaha zvířat nám jde i o blaho lidí. Podívejte se na naši charitativní činnost.